124 éve a tiszta Budapestért
Hulladéknaptár
Ügyfélszolgálat

Köztisztasági Múzeum

A Fővárosi Hulladékhasznosító Mű területén található Köztisztasági Múzeum 1985-ben, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság jogelődje, a Köztisztasági Hivatal megalapításának 90. évfordulóján nyílt meg. A tárlat tematikáját és kiállítási anyagát tekintve egyedülálló az országban.

A múzeumban nyomon követhetjük, hogyan változott a budapesti köztisztasági szolgáltatás, a szemét házon belüli tárolására és elszállítására, az 1830-as években kiadott első rendelettől napjainkig. A korabeli fényképek teljes képet mutatnak a szervezett szemétgyűjtés, a szemétártalmatlanítás, a kézi úttisztítás lépésenkénti, a kornak megfelelő alakulásáról, a megnövekedett igényeknek megfelelő bővüléséről.

A különböző korok fejlődése a kiállításon „kézzel tapintható”, hiszen a kézi úttisztítás jellegzetes eszközeit, az utcai szemétgyűjtők és hulladékgyűjtő edények változatos formáit, az egykor használatban lévő köztisztasági járműveket felvonultató gyűjteményt megtekintve könnyen magunk elé képzelhetjük a régi korok hangulatát, megfigyelhetjük az adott időszak elvárásainak megfelelő technológiai fejlődést.

A Köztisztasági Múzeum méreteiből adódóan az összes muzeális értékű járművünk nem volt elhelyezhető épületen belül, így számos hulladékszállító, locsoló és egyéb, valaha az FKF Nonprofit Zrt. által használt korabeli gépjármű az épület előtti területen került elhelyezésre.

A múzeum a Fővárosi Hulladékhasznosító Műben tett üzemlátogatással együtt, vagy önállóan is látogatható, előzetes bejelentkezést követően.